​Wirtualna Polska straszy konserwami

ROLNICTWO \ Afrykański pomór świń to choroba zabójcza dla dzików i świń, ale całkowicie niegroźna dla człowieka. Rodzi ona jednak konkretne skutki gospodarcze. Ostatnio portal „Wirtualna Polska” ujawnił problem konserw, które powstały z mięsa świń ze stref ochronnych. Naukowcy przekonują, że to całkowicie bezpieczne mięso. Polska z afrykańskim pomorem świń mierzy się od lutego 2014 r. Od tego czasu mamy już przygotowany schemat postępowania na czas, gdy pojawi się ognisko choroby w gospodarstwie rolnym. Podstawowym działaniem jest wyznaczenie stref ochronnych w promieniu 10 km od gospodarstwa. Pierwsze 3 km to tzw. obszar zapowietrzony, kolejne 7 km to obszar zagrożony. W tym kole obowiązują restrykcje w handlu i obrocie trzodą chlewną. Zwykle działania państwa skupiają się na tym, że 
     

50%
pozostało do przeczytania: 50%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze