Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Dodaje smaku, ale bywa zdradliwa

Dodano: 11/07/2018 - numer 2073 - 11.07.2018
Żywienie \ Spożywanie żywności zawierającej duże ilości soli jak wiadomo może powodować wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy starają się jednak zbadać, czy również powoduje choroby serca i skraca życie. W ostatnim czasie pojawiły się teorie, które temu przeczyły. Jednak najnowsze badania zdają się potwierdzać szkodliwy wpływ soli. Wyniki prac naukowców na ten temat zostały niedawno opublikowane w periodyku „International Journal of Epidemiology”. Artykuł napisano na podstawie badań przeprowadzonych przez badaczy z Brigham and Women’s Hospital. Zdaniem naukowców kontrowersje co do szkodliwości spożycia dużej ilości soli wynikały głównie ze złej metodyki pomiarów soli w organizmie. Chodzi o to, że poziom sodu w organizmie bardzo trudno zmierzyć, gdyż jest on w wielu wypadkach ukryty. Nie jest
     

37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze