Dodaje smaku, ale bywa zdradliwa

numer 2073 - 11.07.2018Nauka

Żywienie Spożywanie żywności zawierającej duże ilości soli jak wiadomo może powodować wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy starają się jednak zbadać, czy również powoduje choroby serca i skraca życie. W ostatnim czasie pojawiły się teorie, które temu przeczyły. Jednak najnowsze badania zdają się potwierdzać szkodliwy wpływ soli.



Wyniki prac naukowców na ten temat zostały niedawno opublikowane w periodyku „International Journal of Epidemiology”. Artykuł napisano na podstawie badań przeprowadzonych przez badaczy z Brigham and Women’s Hospital. Zdaniem naukowców kontrowersje co do szkodliwości spożycia dużej ilości soli wynikały głównie ze złej metodyki pomiarów soli w organizmie. Chodzi o to, że poziom sodu w organizmie bardzo trudno zmierzyć, gdyż jest on w wielu wypadkach ukryty. Nie jest łatwo także określić jego poziom z tego powodu, że nie wiadomo, ile go spożywamy. Najlepszym sposobem na oszacowanie tego jest ustalenie, ile go wydalamy.

Spożycie sodu można m.in. określić za pomocą specjalnego testu mierzącego jego poziom w wydalanym moczu



zawartość zablokowana

Autor: Jacek Szpakowski


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się