Jak jeść więcej warzyw i owoców

W tej sprawie eksperci ds. żywienia są zgodni – warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. Dla ułatwienia mówi się również o pięciu porcjach tych produktów w ciągu dnia. Taka ilość wykazuje działanie prozdrowotne i wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.
Wielka moc owoców i warzyw
Warzywa i owoce to nie tylko wyśmienity smak, lecz także dodatek zdrowia na talerzu. Są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przykładowo papryka jest źró-dłem witaminy C, a pomidory – likopenu, substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wraz z posiłkiem dostarczają również prozdrowotnego błonnika, który zwiększa sytość po posiłku oraz wspiera pracę jelit. Dieta obfitująca w warzywa i owoce wykazuje prozdrowotne właściwości, szczególnie w profilaktyce chorób przewlekłych czy nowotworowych. W przypadku chorób układu krążenia może zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia o nawet 34 proc. O ich obecność na talerzu powinniśmy dbać od najmłodszych lat, aby mieć siłę do podejmowania codziennych obowiązków i nieustannego rozwoju.
Ile porcji warzyw i owoców powinniśmy spożywać w ciągu dnia?
Według zaleceń polskich ekspertów każdego dnia powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw i owoców. Odpowiada to 5 porcjom w ciągu dnia, czyli tak naprawdę najlepiej do-dawać je do każdego posiłku. Jedna porcja to np. średniej wielkości jabłko, 1 banan czy pomidor. Dla większego ułatwienia talerz zdrowego żywienia podpowiada, aby warzywa i owoce zajmowały połowę talerza w każdym posiłku. W przypadku tej kategorii produktów spożywczych dietetycy podają minimalną ilość, która umożliwia prawidłowe funk-cjonowanie organizmu. Jeżeli mamy jednak ochotę na więcej – śmiało! Każda dodatkowa porcja owoców i warzyw to więcej wartości odżywczych w naszej codziennej diecie.
Jak jeść więcej warzyw i owoców?
Wprowadzenie owoców i warzyw do diety nie musi oznaczać diametralnych zmian w naszym codziennym jadłospisie. Nie potrzebujemy do tego korzystać z samych skompli-kowanych przepisów, czy od razu przechodzić na dietę wegetariańską. Sam dodatek tych produktów do codziennych posiłków będzie dobrym krokiem w stronę zdrowia.
Pilnujmy, aby w każdym posiłku pojawiało się warzywo lub owoc
Spójrzmy na swoje codzienne posiłki i zastanówmy się, które z nich są ubogie w składniki odżywcze. Do ulubionej kanapki z serem żółtym dodajmy sałatę, pomidora i paprykę, a do owsianki jabłko i banana. Podczas tradycyjnego obiadu zwróćmy uwagę, aby na talerzu nie pojawiał się sam kotlet bez surówki, a na domową pizzę połóżmy paprykę, ru-kolę i kukurydzę.
W zimowe dni korzystajmy z mrożonek!
Latem dużo łatwiej spełnić zalecenia żywieniowe dotyczące ilości warzyw i owoców w diecie. W trakcie sezonu naturalnie stają się one przekąską w ciągu dnia i królują na talerzach. W zimowe dni, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, warto skorzystać z mrożonek. Są one tak samo zdrowe jak świeże produkty, a ich różnica w wartości odżywczej jest stosunkowo niewielka. Paczka mrożonych warzyw i owoców może ułatwić i urozmaicić niejeden posiłek w chłodne wieczory.
Postawmy na przetwory!
Aby zapobiec niedoborom witamin i składników odżywczych, warto zadbać o urozmaicenie diety. Dlatego włączmy do niej również przetwory. Warzywa i owoce w formie musów czy smoothies to świetna przekąska w pracy czy podczas podróży, a szklanka soku może być odżywczym towarzyszem posiłków. Nie zapominajmy również o zupach, które nie tylko rozgrzewają, lecz także dostarczają wielu witamin. W przypadku takich produktów warto jednak zwrócić uwagę na ich skład, aby znajdowała się w nich jak naj-większa ilość warzyw lub owoców. Ważne jest również, aby nie zawierały dodanego cukru.
Nie bójmy się roślinnych zamienników!
Zdecydowanie warto poszerzać swoje horyzonty kulinarne i popróbować mniej oczywistych rozwiązań. Brownie będzie równie dobrze smakować, gdy przyrządzimy je z czerwonej fasoli. W wolne popołudnie zamiast klasycznego mięsnego burgera spróbujmy zrobić kotlet z ciecierzycy, a na deser upieczmy ciasto marchewkowe. Możliwości jest dużo!
Spróbujmy mieć warzywa i owoce zawsze pod ręką!
Czy to w formie paczki baby marchewek w torebce, czy musu owocowego w plecaku – warzywa i owoce zawsze warto mieć pod ręką. Niespodziewany głód nas nie zaskoczy oraz zmniejszy w takim momencie też szansę na kupno batona w automacie. Również podczas pracy warto położyć na małej miseczce obok laptopa pomidorki koktajlowe czy warzywa pokrojone w słupki. W ten sposób naturalnie będziemy po nie sięgać i zwiększać ich spożycie w ciągu dnia.
Zdrowie pod kontrolą
Prawidłowo zbilansowana dieta to element zdrowego stylu życia. Wliczają się do niego również aktywność fizyczna oraz badania profilaktyczne. W placówkach medycznych PZU Zdrowie pa-cjenci mogą kompleksowo zadbać o swój dobrostan. Pakiety medyczne i profilaktyczne PZU Zdrowie umożliwiają skorzystanie z konsultacji u lekarzy różnych specjalizacji, stomatologów, diete-tyków, fizjoterapeutów i psychologów. PZU Zdrowie dysponuje 130 placówkami własnymi w całej Polsce, do których można zapisać się przez całodobową infolinię lub aplikację mojePZU. Pełna oferta pakietów profilaktycznych i medycznych dostępna jest na stronie: https://zdrowie.pzu.pl/dla-ciebie.
Artykuł sponsorowany