Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Plastikowe słomki do lamusa

Dodano: 19/10/2018 - numer 2158 - 19.10.2018
EKOLOGIA \ Artur Jarczyński, pomysłodawca i szef restauracji Jeff’s, wprowadził do swoich amerykańskich restauracji w Polsce papierowe słomki. – Inni o tym mówią głośno, my ten proekologiczny ruch robimy dokładnie w tej chwili. Proekologia to nasze DNA – mówił wczoraj podczas śniadania prasowego w restauracji Jeff’s na Polu Mokotowskim w ­Warszawie. Restaurator i globtroter kulinarny przytoczył badania, według których ekosystem naszej planety załamie się w 2040 r. Plastikowe słomki nie są błahym problemem. Według raportu organizacji Seas At Risk, w całej Unii Europejskiej zużywa się i wyrzuca rocznie ponad 36 mld słomek. Polacy używają ich rocznie 1,2 mld, co przekłada się na przeszło 3 mln sztuk dziennie. – Wydaje się, że słomka do picia to drobiazg, ale każdego dnia w każdej restauracji
     

53%
pozostało do przeczytania: 47%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze