Plastikowe słomki do lamusa

numer 2158 - 19.10.2018 Polska

EKOLOGIA Artur Jarczyński, pomysłodawca i szef restauracji Jeff’s, wprowadził do swoich amerykańskich restauracji w Polsce papierowe słomki. – Inni o tym mówią głośno, my ten proekologiczny ruch robimy dokładnie w tej chwili. Proekologia to nasze DNA – mówił wczoraj podczas śniadania prasowego w restauracji Jeff’s na Polu Mokotowskim w ­Warszawie.

Restaurator i globtroter kulinarny przytoczył badania, według których ekosystem naszej planety załamie się w 2040 r. Plastikowe słomki nie są błahym problemem. Według raportu organizacji Seas At Risk, w całej Unii Europejskiej zużywa się i wyrzuca rocznie ponad 36 mld słomek. Polacy używają ich rocznie 1,2 mld, co przekłada się na przeszło 3 mln sztuk dziennie



zawartość zablokowana

Autor: Sylwia Krasnodębska


Pozostało 50% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się




















-->