​Czy cukier jest pożywką dla raka?

numer 2307 - 18.04.2019Nauka

ZDROWIE Na pytanie to odpowiedzieli twierdząco amerykańscy lekarze z Baylor College of Medicine oraz Weill Cornell Medical College. Prawidłowość ta zachodzi przynajmniej w przypadku eksperymentów na myszach. Wyniki badań opublikował niedawno prestiżowy periodyk naukowy „Science”.

Okazało się, że nawet stosunkowo niewielka dzienna dawka cukru zawartego w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy – równoważnik ok. 300 gramów słodzonego napoju dziennie – przyspiesza wzrost nowotworu jelita u myszy, niezależnie od tego, czy były one otyłe, czy nie. Zespół naukowców odkrył także mechanizm, poprzez który konsumpcja słodzonych napojów może stanowić pożywkę dla rozwoju raka. Ich odkrycie może się przyczynić do opracowania nowych strategii w walce z chorobami nowotworowymi.

Według badaczy liczne obserwacje zdają się potwierdzać związek między spożywaniem słodzonych napojów, otyłością i występowaniem raka jelita grubego. Ustalono również, że cukier może być szkodliwy dla naszego zdrowia z tego powodu, że spożywany w zbyt dużych ilościach prowadzi do otyłości. A jak wiadomo, otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia wielu typów nowotworów



zawartość zablokowana

Autor: Jacek Szpakowski


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się