​Czy cukier jest pożywką dla raka?

ZDROWIE \ Na pytanie to odpowiedzieli twierdząco amerykańscy lekarze z Baylor College of Medicine oraz Weill Cornell Medical College. Prawidłowość ta zachodzi przynajmniej w przypadku eksperymentów na myszach. Wyniki badań opublikował niedawno prestiżowy periodyk naukowy „Science”. Okazało się, że nawet stosunkowo niewielka dzienna dawka cukru zawartego w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy – równoważnik ok. 300 gramów słodzonego napoju dziennie – przyspiesza wzrost nowotworu jelita u myszy, niezależnie od tego, czy były one otyłe, czy nie. Zespół naukowców odkrył także mechanizm, poprzez który konsumpcja słodzonych napojów może stanowić pożywkę dla rozwoju raka. Ich odkrycie może się przyczynić do opracowania nowych strategii w walce z chorobami nowotworowymi. Według
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl