Blaski i cienie wegetarianizmu

DIETA \ Mięsożercy też powinni jeść dużo owoców i warzyw!

numer 2432 - 14.09.2019Nauka

U osób, które stosują dietę wegańską i wegetariańską, jest co prawda mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca, ale za to wyższe ryzyko udaru – twierdzą autorzy najnowszych badań. Według przeprowadzonych szacunków weganie mają średnio o 10 chorób serca mniej na 1000 osób, ale za to o trzy udary więcej w porównaniu z osobami jedzącymi mięso.

Badania prowadzono na 48 tys. osób przez 18 lat. Naukowcy zastrzegają jednak, że nie można wykluczyć, iż statystyka odzwierciedla nie tylko efekt diety, lecz zależy także od innego aspektu prowadzonego stylu życia.

Połowę uczestników badań, rekrutowanych między 1993 a 2001 r., stanowiły osoby jedzące mięso, nieco ponad 16 tys. stanowili wegetarianie lub weganie, a 7500 określiło się jako pescowegetarianie (dopuszczający ryby). W chwili rejestrowania ich do badań oraz ponownie w 2010 r. spytano ich o stosowaną dietę. W statystykach uwzględniono historię przebytych chorób, palenie tytoniu i aktywność fizyczną.

Ogółem odnotowano 2820 przypadków choroby wieńcowej (CHD) i 1072 przypadki udaru – w tym 300 udarów krwotocznych, które występują, gdy osłabione naczynie krwionośne pęka i krwawi w mózgu. Stwierdzono, że pescowegetarianie mają o 13 proc



zawartość zablokowana

Autor: Jacek Szpakowski


Pozostało 50% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się