Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Cukier nie zawsze krzepi

Dodano: 08/02/2020 - numer 2552 - 08.02.2020
Co trzeci mieszkaniec Dolnego Śląska walczy z nadwagą, co dziesiąty – z otyłością. Czy podatek cukrowy pomoże Dolnoślązakom w walce z chorobą? Rada Ministrów przyjęła 4 lutego przygotowany przez resort zdrowia projekt ustawy dotyczącej promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Dlaczego opłaty miałyby zostać nałożone akurat na napoje słodzone? Jak tłumaczy „Dodatkowi Dolnośląskiemu” zastępca dyrektora ds. medycznych Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia dr Zbigniew Hałat, głównym ich składnikiem jest szkodliwy dla organizmu syrop glukozowo-fruktozowy. – Cukier produkuje się z buraka cukrowego, a ten podlega wpływom pogody i jego słodkość jest nieprzewidywalna. W związku z powyższym dla producentów napojów słodzonych używanie cukru jest ryzykowne. Dla
     

38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze