Wiśnia w kolorze ciemnego bordo

#NaturaUzdrawia

Jej prozdrowotne właściwości są znane od tysięcy lat. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, uspokaja, a nawet chroni przed chorobami układu krążenia i nowotworami, pobudza trawienie – dzisiaj o właściwościach królowej polskich sadów – wiśni. Pierwsze wzmianki na temat wiśni pochodzą sprzed ponad 300 lat p.n.e., kiedy to została zbadana i opisana przez greckiego botanika Teofrastusa. Natomiast swoją angielską nazwę „cherry” zawdzięcza starożytnemu tureckiemu miastu Cerasus. Polska wiśnia swój oryginalny smak słodko-kwaśny zawdzięcza naszemu klimatowi, który latem charakteryzuje się chłodnymi wieczorami i wysokimi temperaturami w ciągu dnia. Za jej kolor i intensywną barwę odpowiadają antocyjany z grupy flawonoidów. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl