Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Gęsina na św. Marcina

Dodano: 09/11/2013 - Numer 660 - 09.11.2013
HODOWLA \ Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jednak sami jemy tego mięsa znikome ilości – zaledwie 1,4 tys. t z produkowanych 20 tys. ton. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec. Kiedyś zajadaliśmy się tym mięsem, a dzień 11 listopada kojarzony był z pieczeniem gęsi. Dorota Skrobisz Stąd powstało nawet przysłowie „Dzień św. Marcina dużo gęsi zarzyna”. Gospodarze wypasali gęsi od wiosny, potem utuczone ubijali jesienią. Z tej to okazji organizowali uczty świętomarcińskie, podczas których zajadali się gęsim mięsem, świeżym pieczywem, bułkami i preclami z makiem. Popijali obficie gorzałką, winem grzanym i piwem. Aby przywrócić tamte zwyczaje, od trzech lat prowadzona jest kampania promocyjna pod hasłem „Gęsina na św. Marcina”. Zaczęli ją włodarze województwa
     

30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze