Uważaj na podrasowane mięso w sklepie

HANDEL \ W sklepach będzie coraz więcej przeterminowanego mięsa. Nieuczciwi handlowcy mają nowe narzędzie do podrasowania nieświeżego towaru. Mogą teraz wykorzystywać oświetlenie LED do wywołania złudzenia jaskrawo czerwonej barwy mięsa – oznaki jego superświeżości. Dorota Skrobisz Klienci oceniają świeżość mięsa w sklepie na podstawie jego barwy. Im jest bardziej czerwone, tym wydaje się im świeższe. Zmieniona barwa jest sygnałem dla konsumentów, aby nie sięgać po to mięso, bo może być przeterminowane. Tymczasem kontrole inspektorów handlowych potwierdzają, że na półkach sklepowych leży coraz więcej „podrasowanego” mięsa, które w rzeczywistości jest już dawno po terminie przydatności do spożycia. Jak wielkie jest zjawisko „odświeżania towaru”, kontrolerzy nie potrafią oszacować.
     

32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze