Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Mięso staje się luksusem

Dodano: 26/09/2011 - Numer 16 - 27.09.2011
Wkrótce – zamiast kotleta czy kurczaka – będziemy jeść jedynie ziemniaki z okrasą. Nadchodzi kolejna fala podwyżek cen mięsa i drobiu. Na dodatek hodowcy straszą, że produkcja zwierzęca może spaść o 30 proc. Według ostatnich notowań za tuszkę kurczaka nabywcy płacili w hurcie już od 5,30 do 9,25 zł za kilogram. Do tej kwoty sklepy doliczą jeszcze swoje marże – co najmniej 20 proc. Kilogram kurczaka może wkrótce kosztować ponad 11 zł. W styczniu płaciliśmy ok. 5 zł za kg, obecnie już 7-8 zł. Drożeją nie tylko kurczaki, ale także indyki. Rosną też ceny wieprzowiny i wołowiny, których jest coraz mniej w kraju i na rynkach Unii Eu-ropejskiej. Producenci przekonują, że muszą podnosić ceny. Rekordowo drożejące pasze, rosnące koszty energii i paliw powodują, że hodowcy ograniczają produkcję.
     

37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze