Kraj miodem i winem płynący

fot. Radosław Maciejewski-Fotolia
fot. Radosław Maciejewski-Fotolia

OBEJRZYJ SIĘ ZA POLSKĄ \ LUBUSKIE

Gdzie można spróbować najlepszego polskiego wina? Na pewno w Lubuskiem. Szczepów, odmian i smaków jest tu pod dostatkiem. A Gorzów Wielkopolski, jedno z głównych miast regionu, położony jest, podobnie jak Rzym, na siedmiu wzgórzach. Najciekawszą atrakcją regionu jest wycieczka szlakiem wina i miodu. Lubuskie winnice produkują wina doskonałej jakości. Jest to rynek młody, ale coraz więcej Polaków smakuje tutejsze wyroby. Oprócz wina produkuje się tu domowej roboty octy, a na osłodę w pobliskich pasiekach zbiera się miód i wytwarza miody pitne, a także napoje miodowo-owocowe. Do typowych przysmaków regionalnych należy tradycyjny schab słubicki, kiełbasa żarska, salceson wiejski, nadnotecka kapusta i ogórki kiszone czy wojnowska ryba na kwaśno. Wśród słodkości królują ciasta: szarlotka z
     

29%
pozostało do przeczytania: 71%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze