Drożeją masło, śmietanka i wieprzowina

RYNEK \ W Europie brakuje masła. Ceny skoczyły o 30 proc., a będzie jeszcze drożej. Więcej trzeba zapłacić też za mięso wieprzowe. Polskie mleczarnie ograniczają eksport, żeby tłuszczu mlecznego nie zabrakło w Polsce. Gorzej jest na rynku mięsa, bo w ostatnich latach zdziesiątkowano stada w Polsce i krajowej wieprzowiny jest zbyt mało, aby obronić się przed podwyżkami. Rynek tłuszczu mlecznego jest w tej chwili deficytowy. W Europie brakuje masła i śmietanki w płynie. Od kilku tygodni obserwujemy gwałtowny wzrost cen produktów mleczarskich – powiedział w Polskim Radiu Lech Karendys, dyrektor wydziału handlu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie. Na rynku hurtowym ceny masła w ciągu ostatniego miesiąca skoczyły do 3400 euro za tonę, to podwyżka o tysiąc euro. – Ceny masła wzrosły
     

25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze