Grillowanie w tym roku może być droższe

RYNEK \ W ostatnim czasie z uwagi na załamanie opłacalności produkcji ceny skupu świń w UE zaczęły rosnąć, a wraz z nimi ceny wieprzowiny. Jeśli pandemiczne restrykcje się przeciągną, producenci nadal mogą ograniczać produkcję.

Ze względu na bardzo silny wzrost cen pasz kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek liczby świń – prognozują analitycy banku Crédit Agricole. Ich zdaniem kluczowe będzie tempo wygaszania pandemii. Mimo rosnącej liczby zaszczepionych osób nadal są utrzymywane restrykcje.

Istnieje zatem ryzyko, że przeciągną się one na tzw. sezon grillowy. Wtedy siłą rzeczy spadnie zapotrzebowanie na kiełbaski, kaszanki i mięso na ruszt. Skoro ożywienie popytu będzie wolniejsze, producenci nadal mogą ograniczać produkcję.

Na wzrost cen wieprzowiny będzie

     

49%
pozostało do przeczytania: 51%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze