Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Paszporty dla żywności

Dodano: 17/05/2021 - Numer 2926 - 17.05.2021

ROLNICTWO \ Jeszcze w 2021 r. ruszy pilotaż paszportyzacji żywności. Na razie ma on objąć trzy produkty: ziemniaki, mięso wieprzowe i wołowe. Dzięki paszportyzacji ma być znana droga produktu od jego uprawy lub hodowli aż po sklepowe półki.

W przyszłości paszporty mają umożliwić konsumentowi m.in. sprawdzenie pochodzenia produktu, jego jakości oraz regionu, w którym został wyprodukowany. Badania konsumentów zdecydują, jakie inne informacje do nich dotrą za pomocą paszportu. Według badania, jakie przeprowadził Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, ok. 10 proc. obecnych informacji ma znaczenie dla klientów. Chodzi m.in. o to, czy spełnia on standardy jakościowe, jaki czas upłynął od wytworzenia do sprzedaży produktu lub czy jest to

     

48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze