Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kuchnia czterech kultur

Dodano: 01/07/2022 - Numer 3212 - 01.07.2022

Każdy region ma swoje zwyczaje i tradycje. Podczas wędrówek po centralnej Polsce warto poznać kulinarne smaki posiadającego bogatą tradycję kulinarną regionu łódzkiego. Rozwijający się przemysł sprawił, że do Łodzi ściągali przedstawiciele różnych narodowości i od początku XIX w. wspólnie żyli tu i gotowali Polacy, Rosjanie, Żydzi oraz Niemcy. W konsekwencji kuchnia tego regionu nazywana była kuchnią czterech kultur.

Z kuchni rosyjskiej zaczerpnięto ceremonię parzenia herbaty w samowarze. Niemcy wnieśli swoją kulturę picia piwa do obiadu. Z kuchni żydowskiej pochodzą karp po żydowsku przygotowywany na słodko z miodem, gęsie pipki oraz chałka.

Kuchnia regionu łódzkiego była kuchnią bardzo skromną. Oparta głównie na tanich

     

16%
pozostało do przeczytania: 84%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze