Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Częstujemy – nie marnujemy

Dodano: 13/01/2023 - Numer 3348 - 13.01.2023

Święta, święta i po świętach. A co ze wzmożoną nadprodukcją jedzenia? 127 kg rocznie – tyle zmarnowanej żywności przypada średnio na jednego Polaka. Robi wrażenie, prawda? W skali całego kraju każdego roku marnujemy w sumie 5 mln ton żywności. Statystyki są nieubłagane. Najwięcej żywności marnujemy my sami. Aż 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Oto pomysły, jak temu zaradzić. Polska nie jest odosobniona, jeśli chodzi o marnowanie żywności. Globalna skala zjawiska jest wręcz przerażająca. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Żeby lepiej zobrazować powagę sytuacji, warto podkreślić, że jest to aż 1/3 produkcji żywności na

     

12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze