Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Dynia i jej nasiona – dla zdrowia i długowieczności

Dodano: 27/10/2018 - numer 2165 - 27.10.2018
Spożywanie dyni reguluje poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na trzustkę, zatem powinna się obowiązkowo znaleźć w menu osób leczących się na cukrzycę. Dietetycy polecają ją także pomocniczo w leczeniu biegunek, wyprysków na skórze i obrzęków. Dynia ma także właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu (prowitaminy A), który wg badań chroni nasze płuca i jelito grube przed rakiem. Ponadto pozwala pozbyć się śluzu z płuc, oskrzeli i gardła, więc szczególnie warto ją jeść w okresie przeziębienia. Niektóre badania donoszą, że regularne spożywanie dyni pomaga w astmie oskrzelowej. Warzywo to znane jest w medycynie naturalnej jako zabójca pasożytów w jelitach, choć w tym wypadku jej pestki są jeszcze
     

47%
pozostało do przeczytania: 53%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze