Dynia i jej nasiona – dla zdrowia i długowieczności

#NaturaUzdrawia

numer 2165 - 27.10.2018

Spożywanie dyni reguluje poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na trzustkę, zatem powinna się obowiązkowo znaleźć w menu osób leczących się na cukrzycę. Dietetycy polecają ją także pomocniczo w leczeniu biegunek, wyprysków na skórze i obrzęków. Dynia ma także właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu (prowitaminy A), który wg badań chroni nasze płuca i jelito grube przed rakiem. Ponadto pozwala pozbyć się śluzu z płuc, oskrzeli i gardła, więc szczególnie warto ją jeść w okresie przeziębienia. Niektóre badania donoszą, że regularne spożywanie dyni pomaga w astmie oskrzelowej



zawartość zablokowana

Autor: Justyna Pietrzykowska


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się