Jesienią dbajmy o płuca i jelito grube

#NaturaUzdrawia

numer 2450 - 05.10.2019

Dla jednych zmiany w przyrodzie i jej kolorystyce sprawiają, że to jest najpiękniejsza pora roku. Inni kojarzą ją z depresją, przeziębieniami i jesiennym słotami. My dzisiaj podpowiemy, jak się żywić i jakie pić zioła, aby jesień była dla nas łaskawa.

Zwierzęta gromadzą zapasy jedzenia oraz zwiększają masę swojego ciała, natomiast rośliny się kurczą i kierują wszystkie soki w dół, do korzeni. Świat przyrody zaczyna oszczędzać siły witalne, aby przygotować się do zimy. A jak przygotowuje się do niej współczesny człowiek? Zazwyczaj pracuje tyle samo i odżywia się tak samo jak przez cały rok. Jedyne, co zauważamy, to zmieniające się warunki atmosferyczne na zewnątrz, do których dostosowujemy ubiór. Medycyna naturalna, a głównie tradycyjna medycyna chińska (TCM), duży nacisk kładzie na dostosowywanie naszego życia do pór roku w wielu aspektach.

Jesień jest pewnego rodzaju sprawdzianem naszej kondycji fizycznej. Jeżeli często chorujemy, to znak, że nie mamy odpowiedniej odporności. Zazwyczaj są to infekcje górnych dróg oddechowych, czyli nosa, gardła i krtani, które nieleczone niestety z czasem mogą przekształcić się w zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Przyczyną tych infekcji mogą być wirusy. Objawiają się one bólem gardła, kichaniem czy katarem, a także podwyższoną temperaturą – taki stan utrzymuje się od 5 do 7 dni. Aby uodpornić się na wirusy, należy zacząć od właściwego odżywiania – posiłki powinny być regularne, lekkostrawne, bogate w witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3. Wśród owoców powinny dominować: aronia, żurawina, malina, cytryna, czarna porzeczka, a wśród warzyw brukselka, papryka czerwona, brokuł, kapusta, cebula, czosnek, natka pietruszki. Nie powinno się przyjmować produktów bogatych w cukier, tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego czy dań fast food, które znacznie osłabiają nasz system immunologiczny. Zapobiegawczo przed infekcjami można pić także zioła. Polecamy herbatkę z krwawnika – 1 raz dziennie po 1 łyżeczce suszu na szklankę wrzątku.

Tradycyjna medycyna chińska podkreśla, że jesienią powinniśmy dbać szczególnie o płuca i jelito grube. Według TCM najczęstszą przyczyną chorób tych narządów jest siedzący tryb życia. Niedostateczna aktywność fizyczna osłabia funkcje oddychania i wydalania. Problemy płuc i jelit pogarszają się w wyniku popełniania błędów dietetycznych, objadania się, zbyt dużej ilości mięsa, nabiału, stosowania leków i wysoko przetworzonej żywności oraz palenia papierosów. Jesienna dieta według tej medycyny to taka, w której dominuje smak kwaśny, dlatego nie powinno w niej zabraknąć: w rozsądnych ilościach chleba na zakwasie, kapusty kiszonej, oliwek, ogórków kiszonych, pora, fasolki adzuki, marynowanych śliwek, octu organicznego, kwaśnych odmian jabłek, śliwek i winogron, a także cytrusów oraz herbaty z owocu róży.

Ciekawostką jest, że na płuca i jelita oczyszczająco i ochronnie wpływają pokarmy ostre. Pikantne pożywienie pomaga rozproszyć zastałą, zablokowaną flegmę w tych narządach i przywrócić ich prawidłową pracę. Zostało to potwierdzone badaniami prof. Irwina Zimenta z Wydziału Medycznego na Uniwersytecie Kalifornijskim, który zauważył, że wśród palaczy pochodzenia latynoskiego zamieszkujących Los Angeles stwierdza się zadziwiająco niski poziom występowania chorób układu oddechowego. Na podstawie tych odkryć prof. Ziment zapisywał papryczkę chili jako lekarstwo przy niektórych problemach związanych z płucami



zawartość zablokowana

Autor: Justyna Pietrzykowska


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się














#DziękujeMyZaOdwagę
reklama