reklama


Ziołowe śniadanie

#NaturaUzdrawia

numer 2640 - 23.05.2020

Pobudzają trawienie, wzmacniają odporność, a nawet obniżają cholesterol. Dzisiaj o ziołowym chlebie, maśle i twarożku doskonałych na śniadanie!



Śniadanie to nasz najważniejszy posiłek. Często to od niego zależy nasza kondycja psychofizyczna przez cały dzień. Warto zawalczyć o to, by przygotowanie śniadania było rodzinnym rytuałem, na który znajdziemy czas.

Chleb to podstawa

Pierwsza propozycja dotyczy chleba, czyli nieodłącznego produktu spożywanego w naszych domach. Do przygotowania ziołowego chlebka potrzebujemy 120 g płatków owsianych lub otrębów pszennych, 100 g siemienia lnianego, 100 g mocno zmielonych kłączy perzu, 1/2 kg mąki razowej i 1/2 kg mąki pszennej, trochę soli, najlepiej z niską zawartością chlorku sody, i zaczyn z drożdży. Z wymienionych składników przygotowujemy ciasto na wzór drożdżowego, które po wymieszaniu składników odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku, w którym w małym naczyniu zostawiamy wodę, która sprawi, że ciasto będzie pulchne. Taki chlebek szczególnie służy osobom, które walczą z nadwagą i zaparciami oraz chorym na cukrzycę. Zawiera bardzo dużo błonnika i ochrania błonę śluzową żołądka i jelit. Obniża oraz stabilizuje poziom cukru i złego cholesterolu. Poprawia proces przemiany materii i oczyszczanie jelit. Zapobiega także nowotworom jelita grubego, pomagając usunąć związki toksyczne powstające w trakcie procesów gnilnych w jelicie.

Druga propozycja orkiszowego chleba ziołowego dla wegan jest bardziej czasochłonna, ale za to bardziej efektowna. Wymaga następujących produktów: 550 g mąki orkiszowej jasnej, 1,5 szklanki ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli kłodawskiej,

4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie wygląda jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego, czyli: drożdże wsypujemy do miski, dodając miód, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min – uzyskujemy tzw. rozczyn. Następnie do większej miski wsypujemy resztę mąki, sól, wlewamy rozczyn, pozostałą część wody i mieszamy – początkowo drewnianą łyżką, a później najlepiej ręką wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy oliwę, ciągle wyrabiając. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, dodajemy trochę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masłem ziołowym (przygotowanym zgodnie z poniższym przepisem) i kroimy wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę. Gotowe harmonijki układamy w blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Dla dzieci polecamy bułeczki z lawendą. Do przygotowania 6 sztuk potrzebujemy: 100 g twarogu śmietankowego, 2 łyżki miękkiego masła, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki soli, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka suszonego kwiatu lawendy, a także opcjonalnie ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam, oraz 1 jajko (do posmarowania wierzchu bułeczek). Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, a w międzyczasie twaróg przecieramy przez gęste sito, dodajemy masło, mleko i sól. Całość ucieramy przez chwilę, do momentu, kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dosypujemy zioła lub ziarna słonecznika, siemię, sezam (nasiona te możemy wcześniej lekko zmielić). Całość najpierw mieszamy, później zagniatamy, starając się nie dosypywać mąki. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy na sześć równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Możemy również posypać je ziarnami. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min lub do chwili, gdy bułeczki nabiorą złotego koloru



zawartość zablokowana

Autor: Justyna Pietrzykowska


Pozostało 51% treści.

Chcesz przeczytać artykuł do końca? Wyślij SMS i wprowadź kod lub wykup prenumeratę i zaloguj się.

Dostęp do artykułu
wyślij sms o treści GP1 na numer 7155
koszt 1 zł (1,23 zł brutto)
Prenumerata
Mam dostęp
zaloguj się




reklama








#DziękujeMyZaOdwagę
reklama