Truskawka zregeneruje Ci wzrok

#NaturaUzdrawia

Sezon truskawkowy w pełni, zatem zachęcamy do zajadania się tymi owocami nie tylko ze względu na ich zapach, soczysty smak, lecz przede wszystkim z powodu ich prozdrowotnych właściwości. Truskawka jest m.in. stosowana do leczenia bólu gardła, a nawet chrypki. Udowodniono również, że dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu elagowego ma działanie przeciwnowotworowe. Ponadto truskawki zawierają także słynne flawonoidy, na które często zwracamy uwagę, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol. Te substancje pomagają obniżyć poziom cholesterolu i spowalniają procesy miażdżycowe oraz redukują nadciśnienie. Truskawki zawierają nie tylko dużo witaminy C, o czym była już mowa, lecz także spore ilości krzemu, dzięki czemu ich spożywanie pomaga w regeneracji naczyń
     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze