Perz i pokrzywa – drogocenne chwasty

#NaturaUzdrawia

Perz oczyszcza nerki, poprawia trawienie, stabilizuje poziom cukru i cholesterolu, a w czasach biedy i nieurodzaju był składnikiem chleba. Natomiast pokrzywa dzięki swoim właściwościom regenerującym i wzmacniającym była ceniona już przez ojca medycyny Hipokratesa. Dzisiaj o chwastach, które powinny gościć w naszej diecie. Perz występuje powszechnie na pastwiskach, miedzach, nieużytkach, niezadbanych ogrodach i polach. Z uwagi na specyficzny system korzeniowy sięgający nawet do 15 m jest dla rolników, ogrodników i działkowców uporczywym chwastem. Jest rośliną wieloletnią z rodziny traw, a w języku potocznym funkcjonuje pod nazwą trawy aptekarskiej, korzenicy, pyrnika oraz psiego zęba. W ziołolecznictwie największe
9%
pozostało do przeczytania: 91%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze