Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Gęsina na Święto Niepodległości

Dodano: 30/10/2014 - Numer 954 - 30.10.2014
TRADYCJA \ Rodzinny obiad 11 listopada z gęsiną na stole – tradycję tę próbuje przywrócić organizacja Slow Food Polska. Tego dnia obchodzimy Święto Niepodległości, ale to także dzień św. Marcina, a jak mówi staropolskie przysłowie, „na świętego Marcina dobra gęsina”. Amerykanie jedzą indyka w Dzień Dziękczynienia, my możemy mieć gęś w święto narodowe. Chcemy przywrócić tradycję jedzenia gęsiny 11 listopada – mówią organizatorzy akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Slow Food Polska, organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający ludzi, którzy cenią dobry smak, prowadzi akcję już po raz szósty, z coraz lepszym skutkiem. W tym roku przyłączyło się do niej aż 200 restauratorów, którzy będą serwowali gęsinę nie tylko według tradycyjnych receptur, ale także własnych autorskich przepisów.
     

26%
pozostało do przeczytania: 74%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze