Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Małopolska górami stoi

Dodano: 26/01/2016 - Numer 1327 - 26.01.2016
fot. annaszella - Fotolia
fot. annaszella - Fotolia
OBEJRZYJ SIĘ ZA POLSKĄ \ MAŁOPOLSKA Tatry, Beskidy, Pieniny – małopolskie pasma górskie z licznymi uzdrowiskami na turystycznych trasach. Zwiedzający zjedzą oscypek i bundz, popłyną Dunajcem i zobaczą solne ściany w kopalni soli w Wieliczce i Bochni. Małopolski krajobraz to przede wszystkim góry. Wapienne Pieniny, których pasmo można przejść w dwa dni, a z Trzech Koron, najwyższego szczytu gór, w słoneczny dzień turysta zobaczy nie tylko Beskidy, ale najwyższe pasmo w Polsce – Tatry. Na wytrwałych czeka nie lada gratka – przełom Dunajca. To unikatowy w skali światowej szlak turystyczny. Od Sromowców Niżnych do Szczawnicy, na odcinku 18 km, płynie się na rzecznych tratwach. Szczególnie jesienią i wczesną zimą wzgórza mienią się wszystkimi barwami czerwieni, zieleni i żółci. Przygoda na Dunajcu trwa ponad 2 godz., wśród rwącej rzeki, ostrych zakoli i wysokich na ponad 300 m skał górskich. Na końcu podróży trzeba odpocząć w Krościenku lub Szczawnicy przy kubeczku wody mineralnej. Bije tu od niemal 200 lat aż osiem źródeł wody leczniczej. Po półgodzinnej wycieczce samochodem trafimy do legendarnej średniowiecznej warowni w Niedzicy i ruin gotyckiego zamku z XIV w. w Czorsztynie. W murach tego pierwszego kręcono serial „Janosik” i film dla młodzieży „Wakacje z duchami”. Tuż po wojnie odnaleziono tajemnicze kipu, węzełkowy zapis pisma dalekich Inków z Ameryki Południowej. Ponoć zapisano w nim informacje na temat rzekomego skarbu. Legenda mówi, że na zamku przebywali Inkowie uciekający przed hiszpańskimi prześladowaniami, którzy zostawili na tych terenach skarb. Kilkaset lat temu stoły małopolskie uginały się od różnego rodzaju mięsiw. Do najbardziej znanych dań regionalnych należą zupy: żurek i barszcz czerwony po krakowsku oraz sułkowicka krzonówka. To kwaśna i ostra zupa na bazie serwatki z pokrojoną wędliną, mięsem i jajkami na twardo. W większości miejscowości można kupić sery, takie jak oscypek, bundz, bryndzę, miody spadziowe oraz kiełbasę lisiecką. Do obiadu do pobudzenia apetytu trzeba spróbować kieliszek jarzębiaka lub śliwowicy. Kraków z gotyckim Zamkiem Królewskim na Wawelu stał się turystyczną mekką dla wielu wycieczkowiczów z Europy Zachodniej, natomiast Zakopane najczęściej odwiedzają Rosjanie. Szlaki w Tatrzańskim Parku Narodowym przemierzają co roku dziesiątki tysięcy fanów górskiej wspinaczki. Na terenie Małopolski znajduje się aż czternaście obiektów z listy dziedzictwa kulturalnego UNESCO, w tym Szlak Architektury Drewnianej z licznymi cerkwiami, m.in. w Powroźniku, Owczarach czy Kwiatoniu. Stałym punktem eskapad jest Szlak Solny czy odwiedziny w kopalniach soli w Bochni i Wieliczce oraz Zamku Żupnym w Wieliczce. Historia warzenia soli sięga 3500 lat p.n.e. Na dwukilometrowej trasie turystycznej największe wrażenie robi barokowa kaplica św. Antoniego oraz kaplica św. Kingi. Rzeźby w solnych kamieniach wykonali górnicy samoucy. W kopalni w Bochni, oprócz spaceru podziemnymi chodnikami i kolejką, zwiedzający przeprawiają się również łodzią, by poznać pracę średniowiecznych gwarków. Artykuł przygotowany przez redakcję we współpracy z Instytutem Biznesu oraz Fundacją Polskiego Godła Promocyjnego Wysokiej jakości produkty w codziennie niskich cenach dostępne w sklepach BIEDRONKA fot. siamensis - Fotolia fot. Adwo - Fotolia
     

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze