Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jajka po 1 złoty

Dodano: 30/03/2012 - Numer 171 - 30.03.2012
Według ekspertów święta mogą być o 1/5 droższe niż poprzednie. Dzięki rosnącym cenom wartość eksportu polskiej żywności w 2011 r. przekroczyła 15 mld euro. Wzrósł też dochód sektora rolnego, ale równocześnie rozszerza się na wsi nędza. Co czwarta rodzina żyje tam na granicy ubóstwa. Około 40 gr – tyle jeszcze niedawno kosztowało jajko w polskich sklepach. Na tegoroczną Wielkanoc eurokomisarze zafundowali nam podwyżkę i teraz cena jajka jest dwukrotnie wyższa. Wszystko przez unijną dyrektywę regulującą od stycznia br. sprzedaż jajek z hodowli klatkowych. W latach 2007–2011 ceny żywności wzrosły o ponad jedną czwartą. W ubiegłym roku żywność zdrożała w Polsce o blisko 20 proc. Najbardziej, niemal dwukrotnie, podskoczyła cena cukru. O kilkanaście procent podrożały drób i pieczywo, a
     

36%
pozostało do przeczytania: 64%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze