Koper włoski cię odmłodzi

#NaturaUzdrawia

Uważany jest za warzywo odmładzające, które nie tylko dba o naszą zgrabną sylwetkę, poprawiając trawienie, lecz także dostarcza dużo witamin i minerałów. Dzisiaj o koprze włoskim, którego zarówno nasiona, jak i bulwy mają właściwości lecznicze.

Koper włoski, znany też jako koper lekarski czy fenkuł, jest stosowany od wieków. Już w starożytności gladiatorzy nacierali mięśnie wyciągiem z nasion kopru, wierząc w jego wzmacniające działanie. W starożytnym Egipcie był uważany za środek łagodzący bóle głowy. Ksiądz Krzysztof Kluk w XVIII w. pisał o nim: „Korzeń jego dekokta osładza. Nasienie bardzo skuteczne jest na wiatry, nadęcie wewnątrz, ciężkość piersi, kaszel”. Dawniej zalecano kobietom w ciąży spożywanie kopru, aby ich

20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gpcodziennie.pl

W tym numerze