Śliwka – nie tylko przyjaciółka kobiet w ciąży

#NaturaUzdrawia

Jest bogactwem błonnika i witamin, których ilość powiększa się w procesie suszenia. Wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Dzisiaj o królowej polskich sadów – śliwce.

Sezon na śliwki w pełni, zatem zachęcamy do zakupów najpopularniejszych jej odmian, czyli węgierek, mirabelek czy renklod. Lista ich właściwości leczniczych jest długa, a wynikają one z zawartości witamin A, C, E, czyli bardzo cennych przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawartość witamin z grupy B kojąco wpływa na układ nerwowy. Są także źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Warto wspomnieć o związkach takich jak polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, które występują w ciemnych odmianach owoców, a które

     

17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze