Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Suszone buraki i suszona dynia

Dodano: 22/10/2021 - Numer 3039 - 22.10.2021

To tradycyjny sposób na przedłużenie przydatności warzyw do spożycia. Dzisiaj o burakach i dyni w wersji suszonej, które stanowią bogactwo minerałów i witamin zamkniętych w pigułce.

Suszenie jest znanym od wieków, tradycyjnym sposobem na przedłużenie przydatności żywności do spożycia. To naturalny proces konserwacji, dzięki któremu nasi przodkowie mogli przetrwać zimę i wczesną wiosnę. Dzisiaj chcemy zachęcić do odnowienia tej tradycji w domowych warunkach z uwagi na prozdrowotne właściwości suszonych warzyw. Warto przypomnieć, że każda żywność poddana działaniu wysokiej temperatury traci wodę: warzywa do ok. 25 proc., owoce do ok. 12  proc. W dawnych czasach osiągano ten efekt, rozmieszczając

     

10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze