Cukinia – samo zdrowie

Dodano: 22/07/2022 - Numer 3227 - 22.07.2022

#NaturaUzdrawia

Wspiera odchudzanie, odkwasza organizm, dba o wzrok i poprawia stan skóry. Dodatkowo działa antystresowo i jest warzywem, w którym nie odkładają się żadne metale ciężkie. Dzisiaj o dziesięciu prozdrowotnych właściwościach cukinii, która powinna latem królować na naszych stołach.

Cukinia to odmiana dyni, a jej jadalną częścią są owoce o cylindrycznym i przypominającym maczugę kształcie. Ich wielkość zależna jest od fazy dojrzałości, ale nawet w polskich warunkach można wyhodować okazy sięgające 65 cm. Pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku, a do Polski trafiła z Włoch. Na rynku dostępnych jest wiele odmian cukinii, przy czym najpopularniejszą jest zielona cukinia Astra Polka, która jest najczęściej

     

12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze