Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jarzębina jadalna, ale tylko  po przymrozkach

Dodano: 18/11/2022 - Numer 3310 - 18.11.2022

Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest bogactwem witamin i minerałów. Ma szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości i zastosowań w kuchni polskiej. Dzisiaj o jarzębinie, którą zaczynamy zbierać dopiero po przymrozkach. Jarząb zwany pospolitym lub zwyczajnym to drzewo, natomiast jego owoce to jarzębina. Potocznie często samo drzewo także nazywamy jarzębiną. Drzewo dorasta do 15 m wysokości, jest rośliną wieloletnią i żyje 80–100 lat. Jest niewymagające co do stanowiska i gleby oraz bez problemu wytrzymuje suszę i mróz.  Do użytku po zmrożeniu  Najważniejsze, co powinniśmy zapamiętać, jest to, że jarzębiny nie jadamy na surowo, ponieważ może być bardzo niebezpieczna. Surowe owoce zawierają toksyczny kwas

     

15%
pozostało do przeczytania: 85%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze