Omijaj toksyczne dodatki do żywności

Dodano: 20/01/2023 - Numer 3353 - 20.01.2023

#NaturaUzdrawia

Chronią żywność przed rozwojem bakterii, grzybów i wirusów, ale jednocześnie mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Najwięcej jest ich w mięsie i przetworach mięsnych. Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia uznaje przetworzone mięso za rakotwórcze. Dzisiaj o konserwantach stosowanych w żywności.

Konserwanty to substancje, które powszechnie stosowane są w żywności, od napojów po wędliny, sery, ryby, a nawet słodycze. Możemy je zidentyfikować na etykietach opisujących składniki produktów, widnieją tam jako symbole E od 200 do 299. Czasami konserwanty znajdują się w grupie od E1000 do E1999 razem z zagęstnikami czy stabilizatorami. Z uwagi na powszechne stosowanie związków azotu w żywności łatwo

     

11%
pozostało do przeczytania: 89%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze