Uzależniający glutaminian sodu

Dodano: 27/01/2023 - Numer 3358 - 27.01.2023

Podnoszą atrakcyjność smaku potraw, ale wykazują właściwości uzależniające, a w przypadku długiego okresu spożywania mogą doprowadzić do chorób, od otyłości po depresję i padaczkę. Dzisiaj o wzmacniaczach smaku stosowanych powszechnie w żywności, a nawet lekach. Wzmacniacze smaku, jak sama nazwa wskazuje, podnoszą atrakcyjność smaku produktu. Spożywanie ich generalnie nie niesie negatywnych skutków dla zdrowia, co potwierdzają opinie ekspertów z WHO. Problem jednak w tym, że powszechność ich stosowania w żywności czy lekach powoduje, że przekraczamy dopuszczalne normy. Wzmacniacze smaku zazwyczaj są dodawane do żywności słabej jakości i mocno przetworzonej, aby zamaskować jej niskiej jakości składniki. Takich produktów

     

17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze