Sztuczne poprawiacze wyglądu żywności

Dodano: 03/03/2023 - Numer 3383 - 03.03.2023

#NaturaUzdrawia

Lecytyna sojowa i emulgatory to powszechnie stosowane składniki, które możemy spotkać w czekoladach, lodach czy gotowych wyrobach piekarniczych. Substancje przeciwzbrylające znajdziemy w soli, a środki pianotwórcze w fast foodach. Niestety nie tylko mogą powodować złe samopoczucie, ale w dłuższym okresie doprowadzić do poważnych chorób. 

Coraz częściej w potocznej mowie używamy określenia „sztuczna żywność”. W rzeczywistości mamy na myśli produkty wysoko przetworzone, które są nasycone licznymi chemicznymi dodatkami żywnościowymi w celu zwiększenia ich trwałości, poprawy smaku i wyglądu, a często zwiększenia efektywności i opłacalności produkcji. Niestety taka żywność jest uboga w cenne minerały i 

     

12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze