Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zdrowo truskawkowo

Dodano: 21/06/2024 - Numer 3710 - 21.06.2024

Są źródłem witamin i minerałów, chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi oraz są korzystne dla osób z insulinoopornością. Dzisiaj o sezonowym owocu, jakim jest truskawka. Truskawki są nie tylko smaczne, lecz także pełne właściwości zdrowotnych, co sprawia, że są doskonałym dodatkiem do diety. Przede wszystkim są źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C, manganu, kwasu foliowego (witaminy B9) i potasu. Przypomnijmy, że witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga układ odpornościowy i produkcję kolagenu, a także wspiera prawidłową pracę serca. Truskawki zawierają także antocyjany, które nadają im czerwony kolor, oraz inne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, kaempferol i elagitaniny. Te substancje

     

39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów gpcodziennie.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gpcodziennie.pl

W tym numerze